dimecres, 23 d’octubre del 2013

“La bruixa dels panellets”

El dia de Tots sants de 1923 en Josep Maria de Sagarra va publicar a la premsa el conte “la bruixa dels panellets” dedicat al seu amic poeta i pastisser de Sarrià J.V. Foix. La seva lectura encoratja el pastisser a renovar la tradició, a no quedar-se emmotllat en l’ “això sempre s’ha fet així” i també alerta de no fer el saltimbanqui a l’obrador per vantar-se d’original. És un magnífic full de ruta de la pastisseria.
La diada de Tots Sants, situada entre la festa de la verema  i Nadal, ha fascinat les persones de tots els temps i arreu del món. Desperta la imaginació, inspira els escriptors i obre la porta a tota mena de llegendes. El Festival de Cinema de Terror de Molins de Rei n’és un bon exemple.
La tardor té un realisme màgic. Posa en relació el treball dels homes amb el fruit de la terra i la lenta maduresa de les coses amb  l’explosió de sabors. Si els primers freds i les primeres boires arriben aviat, la flaire de les castanyes tot just torrades, una ampolla de vi jove i  una safata de panellets en bona companyia conviden a la conversa franca i allargada.
La llegenda diu que el panellet va néixer per a que els campaners reposessin les forces i la gana entre batallada i batallada a la vigília del dia de difunts. De fet el panellet suporta moltes combinacions. Cal lligar i refinar bé el massapà. Per menjar-ne cal tenir gana, és una peça de rebosteria densa i inaugura la temporada de la pastisseria del massapà:  Tots Sants, Nadal, Reis, Sant Antoni.
Als que us faci gràcia llegir el conte el podreu trobar a les Obres Completes de Sagarra a la biblioteca. El 1996 les Pubicacions de l’Abadia de Montserrat en va fer una edició infantil, que també està disponible, amb el permís d’algun sagarrià que l’hagi demanat en préstec. L’any passat es va celebrar el cinquantè aniversari de la mort d’aquest amic lleial de la pastisseria catalana. Sagarra fa sempre de bon llegir.
Article publicat a la revista "El Llaç", Molins de Rei