dimarts, 13 de febrer del 2024

Els bunyols de Quaresma


Les diades pastisseres catalanes han anat conformant un calendari bastit a base dels segles: un patrimoni cultural singular al món, fet i preservat tant a les cases particulars com als obradors de pastisseria. El calendari pastisser té un ritme insubstituïble i ha anat resistint el pas del temps gràcies a la voluntat de ser de les generacions anteriors i de les actuals d’aquest tros de món. Cap altre país ha sabut trobar un postre dolç per a cada festa: sant Joan, Tots Sants, Nadal, Reis, la Pasqua, sant Antoni i d’altres que s’han anat quedant pel camí.
Ara entrarem al temps de la Quaresma i els bunyols en són la rebosteria distintiva. Tenen una prestància austera i probablement van sorgir de la necessitat popular d’harmonitzar els dejunis. El bunyol no té el fast del tortell que convida a fer colla ni tampoc l'exuberància de la mona de Pasqua. És un contrafort secular sense ornaments, pensat per a ser menjat individualment en aquesta època de l’any. Tradicionalment se’n comencen a fer el Dimecres de Cendra i se’n couen cada dimecres i divendres de Quaresma fins Divendres Sant.
Els bunyols procedeixen dels nostres monestirs del Rosselló i de l’Empordà. Des d’allí van baixar als obradors dels artesans medievals, van entrar a les cases i es van popularitzar ràpidament. Actualment trobem bunyols arreu dels Països Catalans. Segons on anem, trobarem bunyols plans, amb forma d’orelleta o rodons. Al País Valencià fan els de vent i els de carbassa. De sempre, a Barcelona els han farcit de crema per la proximitat amb la diada de sant Josep. En canvi, els de l’Empordà, que allà en diuen brunyols, s’han imposat arreu del país: porten un forat al mig i estan fets amb matafaluga.

dijous, 1 de febrer del 2024

La coca de la Candelera

 Salvador Dalí deia que el centre de l'univers era l'estació de Perpinyà. A #molinsderei som en temps de @firacandelera, i aquests dies la vila sembla el centre de l'univers.


La Fira té un caràcter universal, amb gent procedent de molts llocs, però les seves arrels són centenàries, tal com ho són les grans diades catalanes del calendari. Totes aquestes diades tenen el seu postre, la Fira de la Candelera també.


 

La Coca està elaborada amb una base prima de la clàssica coca de forner. A la massa hi hem barrejat llardons.
 
Un cop feta i reposada, la untem lleugerament amb oli d'oliva. A sobre hi hem afegit avellana trinxada i sucre. Un cop cuita, s’hi regalima una mica d’anís.
 
  • LA COCA DE FORNER és la coca catalana per antonomàssia
  • ELS LLARDONS homenatgen el tradicional esmorzar dels traginers.
  • L’OLI és el producte mediterrani tan present a la Fira.
  • LES AVELLANES remarquen l’origen pagès de la Fira i la centenària presència dels planters.
  • EL SUCRE és l'element definitori de la pastisseria.
  • L’ANÍS dóna el punt final d'alegria a la Coca

La coca de la #Candelera és a punt per als visitants de la Galàxia i tota mena de personatges diversos que hi faran cap.

PER MOLTS ANYS, FIRA!  PER MOLTS ANYS, COCA!