diumenge, 1 d’abril de 2012

Fes de padrí

És costum estès arreu de Catalunya que els padrins i avis facin present, als seus fillols i néts, d´un pastís; hi són aplicats un nombre d´ous igual al dels anys de l´infant a qui hom l´ha de donar. Aquest present es fa fins que se celebra la primera Comunió.

Abans es pastaven a casa i constituïen un dels pastissos típics de la pastisseria popular catalana; avui rarament s´hi fan. És corrent que els infants la vagin a cercar a casa dels padrins o avis i empraven una fórmula especial per saludar-los

Déus vos guard, padrí;
la Pasqua ha vingut;
doneu-me la mona,
i Déu us dô salut.

El costum és antic, puix que ja surt citat en el segle XV amb el mateix nom de "mona".

Actualment la mona s´elabora a base de pa de pessic amb diferents farcits i posant a sobre un ou o figura de xocolata. En tots els aparadors de les pastisseries catalanes apareixen figures diverses i espectaculars, proclamant com l´artesania de l´elaboració de la xocolata adquireix la qualitat d´art autèntic.


La pastisseria catalana n´és la pionera i és la impulsora de la tècnica en la transformació de la xocolata en obres artístiques. Al Museu de la Xocolata s’hi troben mostres permanents d´aquest art característic del nostre país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada