dilluns, 17 de novembre del 2014

La venturosa vida de Franz Sacher

El sacher és el pastís austríac més conegut arreu. És una tarta de pa de pessic de xocolata, amb una capa de  melmelada d’albercoc i banyat de xocolata negra. És un postre que acompanya molt bé un cafè amb llet o un té aromàtic. I també pot ser servit amb nata muntada.

El sacher ens porta a la Viena imperial del segle XIX  i el seu origen és llegendari. El canceller austríac von Metternich va fer encarregar  a Demel,  la pastisseria habitual que servia a la Cancelleria,  un postre que impressionés uns convidats. Aquell dia el cap de l’obrador estava malalt  i Franz Sacher es va oferir per fer-lo. Tenia 16 anys i inicialment l’amo de la pastisseria li va dir que no. Però, com que no hi havia cap altre pastisser, no va tenir més remei que acceptar l’oferiment del jove Franz. El resultat va ser un pastís sorprenent: un pa de pessic de xocolata untat amb melmelada d’albercoc i banyat de xocolata negra.  Els elogis de palau no es van fer esperar.

Franz Sacher va viatjar a altres ciutats de l’imperi –Bratislava i Budapest-  per aprendre més sobre rebosteria i gastronomia. Uns anys més tard va tornar a Viena i va muntar un establiment de delicatessen, pastisseria i vins.  El seu fill Eduard també va viatjar a Londres i París.  El 1876 van obrir el cèlebre Hotel Sacher de Viena.

La llegenda no seria complerta si no hi hagués polèmica. La celebritat del pastís va obrir una controvèrsia entre la pastisseria Demel  on el jove Franz Sacher va crear el pastís i els hereus de Franz que regentaven l’Hotel  Sacher.  Aquestes dues institucions gastronòmiques es disputaven la propietat del pastís. El tribunal va dictaminar que Deml tenia dret a comercialitzar el dolç amb el nom d’Original Sacher-Torte i l’hotel amb el nom D’Eduard Sacher-Torte 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada